Over ons


De drijvende krachten achter “Schapenlekkers” zijn Annemiek van den Boom en haar man Peter Lichtenberg.

Annemiek
Annemiek wilde al van jongs af aan “boerin” worden. In harmonie met de natuur, dus koos ze voor de biologische landbouw. Ze doorliep de praktische biologische opleiding “Warmonderhof” met veel plezier. Daarbij deed ze ervaring op bij koeien- en akkerbouwbedrijven, een loonwerker en in diverse biologische winkels. Als assistent-bedrijfsleidster in de versafdeling van een “Natuurwinkel”, leerde zij ook het vak van inkopen, verkopen en alle werkzaamheden daaromheen.

Annemiek’s passie voor schapen is rond 1995 ontstaan, toen zij een “leb” lam voor haar verjaardag kreeg. Om meer van en over schapen te leren kwam ze toen op het biologische melkschapenbedrijf “De Kooihoek” terecht. www.dekooihoek.nl Daar werkte zij jarenlang met veel enthousiasme en werklust met de schapen. Ze deed de fokkerij, molk de schapen, maakte kaas waar ze diverse prijzen mee won en ging elke zaterdag naar de Nieuwmarkt in Amstedam. Haar ervaring in de verkoop kwam haar op die markt direct van pas. Juist de afzet van álle producten gaf haar daarbij bevrediging. Bij het leveren aan alleen groothandels bleek dat er wel heel veel producten als “afval” onbenut zouden blijven. Het directe contact met de consument sprak haar eveneens erg aan; je krijgt meteen reactie op je producten en je kunt het verhaal eromheen vertellen.



Peter
Peter heeft een compleet andere achtergrond. Hij werkte jarenlang als projectleider Werktuigbouw in de installatiebranche. Hier was hij verantwoordelijk voor het ontwerp en de aanleg van diverse verwarmings-, sanitaire- en luchtbehandelings-installaties in het hele land. Zowel ten behoeve van de woningbouw als in de utiliteit/industie. Het leuke aan dit werk vond hij de diversiteit en het omgaan met mensen van verschillend pluimage. Dit werk omvat verschillende takken van sport; inkoop, verkoop, management, veiligheid, oplevering en nazorg. In 2004 leerde hij via de kanovereniging Annemiek kennen. Beiden hebben een passie voor het kanoën en de rust die dit geeft, naast het drukke, werkzame leven. Zij deden regelmatig mee met kanotochten, ook in Duitsland en Zweden. Door Annemiek leerde hij veel over schapen en biologische landbouw en kwamen er herinneringen boven aan de periode vroeger bij zijn oom op de boerderij, waar hij elke woensdagmiddag te vinden was.

In eerste instantie hielp Peter Annemiek af en toe mee met diverse werkzaamheden op melkschapenboerderij De Kooihoek, zoals onder andere melken en schapen voeren. Al heel snel ging hij mee naar de markt in Amsterdam. Dat beviel hem erg goed. Van af en toe meegaan naar deze biologische markt in Amsterdam kwam algauw het regelmatig tot continu meegaan. De schapenbusiness werd steeds belangrijker voor hem en hij deed steeds meer relevante werkzaamheden hiervoor. Het werken in deze nieuwe omgeving vond hij leuk en het was minder gestrest dan zijn baan in de installatiebranche. Vanaf 2014 heeft Peter zijn vaste baan aan de wilgen gehangen en stortte hij zich volledig op alle activiteiten van het breder opgezette “Schapenlekkers”.

Over ons



Samen
Tot 2008 waren er de werkzaamheden op boerderij De Kooihoek, aangevuld met een eenvoudige marktkraam in Amsterdam, gevuld met schapenproducten van diezelfde boerderij. Toen bleek dat de overname van de Kooihoek niet doorging, is het boerderijwerk losgelaten.

De ene weekmarkt werd langzaam uitgebreid met meerdere weekmarkten en diverse bijzondere markten. Ook het assortiment nam toe.

We hebben samen de verkoop en de directe werkzaamheden daaromheen verder uitgebreid. We hebben ons gespecialiseerd en meer geperfectioneerd. In 2014 hebben we onze eigen marktkar gebouwd, waardoor alle producten nog beter tot hun recht komen en er prettig, onafhankelijk kan worden gewerkt.

Tijdens de coronapandemie in 2020 hebben we het thuiswerkadvies goed opgepakt: de schuur werd op- en omgebouwd tot een prachtig ruim gastenverblijf dat we aanbieden via Natuurhuisje.

In 2022 hebben we van de Amsterdamse markt, waar het 27 jaar geleden allemaal begon, afscheid genomen. Met de markten in Gorssel, Zutphen, Utrecht en regelmatig een bijzondere markt op zondag blijft er genoeg werk te doen.

We staan op de markt omdat het laagdrempelig is en je zo beter onze producten kunt zien, passen, proeven, voelen en ruiken. Bovendien vinden we het contact met de klant heel belangrijk. Om die reden hebben wij dus bewust geen webshop.

We zien je graag op één van onze markten. Kijk bij Waar te koop in de agenda waar we wanneer met onze marktkar staan.